Fortiden

Her får du viden om, hvordan vi passer på de minder fra fortiden, vi har gravet op.
Danefæ

Danefæ

Allerede i 2012 begyndte arkæologer at tjekke, hvad der lå i jorden, hvor vi skulle lave tunnelen. Arkæologer undersøger fundene nærmere, og om de har en værdi. Hvis det har en værdi, skal det graves forsigtigt op.

Man ved nemlig, at når man begynder at grave dybt i jorden, dukker der ofte ting fra fortiden frem. Vi kalder dem fortidsfund. De særligt fine kaldes danefæ. De skal afleveres til Nationalmuseet.

Fund med værdi bliver bragt ind på museer. Her bliver de undersøgt mere. Nogle af tingene bliver udstillet. På den måde kan vi alle lære om fortiden.

Der er fundet cirka 300.000 ting fra fortiden i forbindelse med Femern Bælt-byggeriet.

Foto: Marina Arkhipova/Wikimedia Commens

Lola – verdensberømt pige fra fortiden

Lola var en pige, der levede for 5.700 år siden. Hun tyggede en slags tyggegummi lavet af birkebeg. Det blev fundet af arkæologer fra Museum Lolland-Falster. De var i gang med at tjekke, hvad der var værd at gemme fra fortiden, inden tunnelen skulle bygges.

Da de fandt Lolas tyggegummi, fandt de også hendes DNA. Det kunne de undersøge og se, at hun levede i stenalderen. Det var museet, der gav hende navnet Lola. I Lolas DNA kunne de se, at det var en pige. Hun var mørk i huden, havde blå øjne og mørkt hår. På den måde har de kunnet lave et billede af Lola. De kunne også se DNA fra gråænder og hasselnødder. Det var rester af et måltid, Lola lige havde spist. Der var også DNA fra de sygdomme, hun var bærer af.

Hendes gener viste, at hun kom fra jæger-samlere. De levede i Danmark i jægerstenalderen.

Se videoer om, hvordan Lola så ud.
 
Kilde: Museum Lolland-Falster.

Sådan er DNA fra Lola blevet bevaret

Længde: 1.10 min.
Kilde: Museum Lolland-Falster.

Krigsskib fra 1644

Inden vi gik i gang med at bygge, undersøgte vi også havbunden. Her fandt marinearkæologer fra Vikingeskibsmuseet det sidste skib fra Slaget i Femern Bælt i 1644.

Skibet sank en kølig oktoberdag. Her tabte den danske flåde et stort søslag. De kæmpede mod svenskere og hollændere. 15 ud af 17 danske krigsskibe sank.

Foto: Morten Johansen/Vikingeskibsmuseet i Roskilde

Se hvad vi fandt på havets bund og hør mere om historien om slaget

Længde: 5.13 min.
Kilde: Vikingeskibsmuseet.

Connecting Europe

Læringsuniverset er udviklet af Fermern i samarbejde med Autens, Vendelbo Kommunikation og Serious Games Interactive