1. Hvad laver du?
”Jeg er i lære som bygningsstruktør hos FLC, som er med til at bygge Femern Bælt-forbindelsen. Det har jeg været i knap to år. Indtil videre har jeg brugt meget tid på at støbe en særlig type elementer i beton.
Mig og mit sjak, altså dem jeg arbejder sammen med, har snart støbt 200 elementer på fem-seks meter. Vi gør det på en fast måde.
Først laver vi en form i træ. Den laver vi efter tegninger og særlige mål. Jeg kan rigtig godt lide at arbejde med træet. At få det til at passe og tænke over hvilken type træ, der er bedst.
Herefter skal vi lave et skelet i jern. Det kaldes armeringsjern. Det skal holde på den beton, som vi fylder formen med bagefter. Det kan godt drille. Det kan være svært at få bøjet jernet i den rigtige form. Herefter putter vi ’curing’ på. Det sprøjter vi på, så elementet hærder bedre. Til sidst dækker vi elementet med en måtte. Samlet set gør det, at det holder på fugten og varmen. Elementerne størkner derfor hurtigere og bedre.
De færdige elementer skal blive til et tag på et kontroltårn. Jeg elsker tanken om, at jeg bygger noget, som stadig står, når jeg får børn. Det er da en fed tanke.”
2. Hvorfor vil du være bygningsstruktør?
”Jeg havde svært ved at sidde stille, og i 7. klasse fik jeg lidt problemer i skolen. Jeg kom ud at arbejde i to uger, hvor jeg lagde fliser. Det var bare megafedt at være uden for, bruge hænderne og føle sig nyttig. Jeg tænkte først, at jeg skulle fortsætte og gå i lære som brolægger, men jeg kan faktisk rigtig godt lide at arbejde med træ. Derfor valgte jeg at gå i lære som bygningsstruktur i stedet.”
3. Hvad skal man være god til som bygningsstruktør?
”Som bygningsstruktør skal man bruge sin krop. Men man skal også bruge sit hoved. Det gør jeg især, når jeg tænker i, hvordan jeg får bøjet jern rigtigt. Og når jeg bygger i træ. Det er vigtigt, at det passer, og at man bruger det rigtige stykke træ. Og så skal man være virkelig glad for at være uden for – også når solen ikke skinner, og det blæser.”
4. Hvad vil du bruge din uddannelse til?
”Jeg vil være selvstændig. Det er der en del i min familie, der er. Det er ikke nødvendigvis altid nemt. Men jeg drømmer om at stå for noget helt selv.”
5. Hvordan er det at være på en arbejdsplads, hvor mange er meget ældre?
”Jeg synes, det er fedt. De kan så mange faglige tricks og kan vise mig, hvordan man gør tingene smartest. Jeg lærer en masse af dem. Nogle gange er jeg også sammen med nogle af de andre lærlinge. Vi tager fx i byen sammen.”